Промоции

Правилото на числото 3 в интериорния дизайн

Правилото на числото 3 в интериорния дизайн

Случвало ли ви се е да разглеждате всичките тези списания или дори случайни снимки в интернет, в които мебелите и декорациите създават просто перфектна комбинация? Случвало ли ви се е да опитате да направите нещо подобно и с интериора във вашия дом, но не успявате да постигнете същия резултат? Ако да, то вероятно си мислите, че интериорните дизайнери са родени с изключителен естетически усет.

Бързаме да ви издадем, че макар професията на интериорния дизайнер да изисква много творчество и въображение, дизайнът също се подчинява на някои основни правила. Именно благодарение на тези правила се получават стилните и прекрасни композиции от мебели (например диван, маса, декоративни елементи и картини), които виждате по снимките в списанията. Едно от тях е правилото на числото 3.

Какво представлява правилото на числото 3?

Правилото на числото 3 е един от основните принципи в интериорния дизайн, на който много специалисти разчитат, за да създадат хармония в цялостното обзавеждане. То се основава на факта, че човешкият мозък е устроен така, че харесва повече групирането на нечетен брой обекти.

В заобикалящата ни среда, малко са нещата, които  могат да бъдат разделени на две идеални половини. Композициите, базирани на четните числа създават статичен вид на пространството и изглеждат строго, докато нечетните са динамични и се възприемат от човешкото око като много по-естествени. Може да ви звучи като сложно нещо, но това далеч не е така. Вижте как можете лесно да приложите това правило по различни начини, за да създадете повече уют и хармония в жилището ви.

Как и къде може да го приложите?

  •        При избора на цветове - все повече хора търсят начини да освежат интериора и обикновено избират да го направят , като добавят повече цвят. Това е чудесно решение, но трудната част се състои в това как да запазите баланса между отделните цветове така, че хем да не е скучно и статично, хем да не прекалим с различни цветове. Тук на помощ идва магическото правилото на числото 3. Най-лесно е да изберете три цвята за стаята. Първият е основен и той трябва да взема около 60% от стаята, а вторият е допълващ и на него се полагат 30% . Остават 10% за т.нар. акцентен цвят, който може да си позволите да бъде по-ярък и наситен. Виждате ли колко е лесно. А резултатът е перфектна хармония, която създава истинска наслада за сетивата.
  •        При избора на материали - често, когато сами обзавеждат домовете си, хората са склонни да добавят много и разнообразни материали в една стая - дърво, метал, стъкло, ратан, плетива, кожа и т.н. В даден момент обаче това може да доведе до тежест и претрупан вид. Не забравяйте, че в обзавеждането, по-малко понякога е повече. Затова дизайнерите отново прибягват до това правило. Ако три ви се струва малко, може да изберете друго нечетно число (5 или 7), за да постигнете хармоничност.

       

   

  •        При осветителните тела - това правило намира приложение и при аранжирането на осветлението в дадена стая. Може да комбинирате три осветителни тела с различни размери (голям, среден и малък). Другият вариант е да окачите 3 еднакви лампи да висят от тавана с различна височина (стъпаловидно). Този трик е особено приложим и когато избирате осветление над кухненския плот или масата за хранене. Създава много уютна и интимна обстановка. За по-големи помещения, ресторанти, барове и т.н. може спокойно да изберете друго нечетно число - 5,7,9 и т.н.
  •        При декорацията - когато групирате декоративни елементи, отново естетически по-добре е да го направите с нечетен брой. Например може да сложите 3 вази с еднаква форма и материал, които за да е по-интересно да са сразлична височина или цветове. За да постигнете хармония е добре декорациите освен да бъдат нечетен брой, да имат и общ елемент, който ги свързва - цвят, размер, материал и т.н.

Това са само няколко практични начина, по които лесно да преобразите дома си, така че да изглежда като изваден от списание за интериорен дизайн. Бъдете креативни, експериментирайте и открийте комбинациите, които ви харесват.

 

Напиши отговор

* Име:
* E-mail: (Не публикуван)
   Уебсайт: (Връзка към сайта http://)
* Коментар:
Въведете кода