Екодизайн: бъдещето в обзавеждането на дома с устойчиви мебели

Екодизайн: бъдещето в обзавеждането на дома с устойчиви мебели
15 февруари 2024

Екологичният начин на мислене придобива все по-широка популярност. Тази житейска философия, която цели да намали отпечатъка от човешката дейност върху природата, има дълбоко влияние върху всички аспекти от живота ни, а напоследък все повече и върху сферата на интериорния дизайн.  

 

Със сигурност вече сте се срещали с понятия като “екодизайн”, “зелен дизайн” или “устойчив дизайн”. Но какво означават те? Струва ли си да ги използваме при следващото освежаване на апартамента си? Как можем да се възползваме от техните принципи и дали това е икономически изгодно за нас? Именно на тези въпроси ще се опитаме да отговорим днес. 

 

Какво е екодизайн и защо е важен? 

Екодизайн и устойчив дизайн са сравнително нови термини, които често се използват като взаимозаменяеми понятия. Но в техния смисъл все пак има лек нюанс. 

 

Екологичният или “зелен” дизайн акцентира върху съзнателните избори, които целят да намалят екологичния ни отпечатък във всеки етап от обзавеждането на дома или офиса. Той включва избора на чисти материали и имплементира стратегии за намаляване потреблението на енергия, ограничаване на генерираните отпадъци и др. 

 

Устойчивият дизайн включва не само производствени, но също така социални и икономически измерения. Идеята е нуждите на настоящето да бъдат посрещнати, без да компрометират възможностите на бъдещите поколения. 

 

Струва ли ви се сложно? Всъщност не е така. Нека разгледаме различните елементи от еко дизайна и как можете да ги използвате в следващия си ремонт. 

 

Основни принципи на екологичния дизайн в дома 

Прилагането на екологичния дизайн в домашното обзавеждане се ръководи от шест основни принципа. Те са обединени около идеите за устойчивост, оптимизация на ресурсите и създаването на здравословни и функционални жилищни пространства. 

 

  1. Използване на устойчиви материали

Изборът на материали, които са добивани по етичен начин и имат ниско въздействие върху околната среда, е основополагащият принцип на екологичния дизайн. Това включва рециклирани, възобновяеми или лесно разградими ресурси, които намаляват екологичния отпечатък на мебелите. 

 

  1. Енергийна ефективност

Ограничаването на необходимата електроенергия е втората важна цел. То включва редица тактики като използването на енергоефективни електроуреди, отлична изолация на жилището и оптимизирането на естествената светлина и вентилация. 

 

  1. Намаляване на отпадъците

Целта на третия принцип е да се ограничи количеството генерирани отпадъци. Тя се постига с помощта на мебели и интериорни елементи, които са дълготрайни и лесни за ремонт. Опаковките трябва да могат лесно да бъдат рециклирани или компостирани. 

 

  1. Подобряване на качеството на въздуха в помещенията

Този принцип започва с избягването на токсичните строителни материали. Все по-популярни стават и решенията за подобряване на въздуха, които включват живи растения: например зелени стени от мъх и специален подбор на стайните растения. Доброто качество на въздуха намалява риска от алергии и респираторни проблеми. 

 

  1. Дизайн, ориентиран към потребителя

Създаването пространства, които отговарят на индивидуалните нужди и подобряват ежедневието, е съществена част от устойчивия дизайн. Това означава функционалност и адаптивност към индивидуалните предпочитания. 

 

  1. Интелигентно използване на пространствата

Населението на земята продължава да расте. Заедно с това намалява жилищното пространство за голяма част от хората. Използването на многофункционални мебели, които използват пространството по оптимален начин е едно от важните решения за този проблем. То намалява необходимостта от купуването на много мебели и осигурява възможност за по-голяма гъвкавост. 

 

Как да изберем устойчиви мебели? 

Изборът на устойчиви мебели е една лесна стъпка по пътя към устойчивия дом. За да направите информиран избор, важно е да познавате основните аспекти, които отличават устойчивите мебели от традиционните. Ето няколко съвета как да идентифицирате и изберете мебели, които са в съответствие с принципите на устойчивостта: 

 

Подбор на материали 

Потърсете мебели, изработени от рециклирани, възобновяеми или устойчиво добивани материали. Те могат да включват например сертифицирано дърво, добивано чрез устойчиви практики, бамбук, рециклиран метал или пластмаса. Тези материали имат по-нисък отпечатък върху околната среда. 

 

Устойчиви производствени процеси 

Изберете производители, които слагат акцент върху социалната отговорност. Някои добри производствени практики, които включват: 

  • ограничаване потреблението на енергия; 
  • намаляване на генерираните отпадъци; 
  • използване на електроенергия от възобновяеми източници; 
  • прилагане на практики за рециклиране в производствения си процес. 

 

Проверка за екологични сертификати 

Търсете мебели с екологични сертификати, които гарантират, че продуктите отговарят на строги устойчиви стандарти. Примери за това е международният сертификат LEED, което удостоверява устойчивите практики в дизайна и строителството. 

 

Оценка на дълготрайността и качеството 

Качествените мебели са устойчиви мебели. Те издържат на интензивна употреба, което намалява необходимостта от честа подмяна и спомага за намаляване на отпадъците. Изберете модели, които могат лесно да бъдат ремонтирани или обновени. Това може допълнително да удължи живота им. 

 

Функционалност и адаптивност 

Изберете мебели, които предлагат многофункционалност или могат да бъдат адаптирани според променящите се нужди на вашето домакинство. Това увеличава устойчивостта на вашето обзавеждане, като предоставя гъвкави решения за различни жилищни пространства. Отличен пример за това е диванът LUCKY 3-M. Той има клик-клак механизъм, който лесно го превръща в удобно легло за ежедневна употреба или настаняване на гости. Раклата под него допълнително оптимизира пространството, като дава решение за съхранение на вещи. 

 

Подкрепа за местните производители 

Финалният ни съвет е да изберете мебели от местни производители. По този начин вие не само поддържате местната икономика, но и намалявате въглеродните емисии, свързани с транспорта на стоки от далечни места. 

 

Ангажирането с екодизайн и изборът на устойчиви мебели за дома не са просто моден каприз, а съзнателен избор към по-отговорно и здравословно начин на живот. В този процес, всеки един от нас играе роля за опазването на планетата, като същевременно създава уютен и вдъхновяващ дом. Прилагането на основните принципи на екодизайна и внимателният избор на мебели, които уважават околната среда и подобряват качеството на живот, отразяват нашите най-дълбоки ценности и аспирации. 

 

Възприемането на устойчив подход към обзавеждането на дома носи редица предимства. Той не само допринася за намаляване на вашия екологичен отпечатък, но и залага на дълготрайност, качество и непреходна естетика. По този начин превръща вашия дом в удобно, уютно и функционално пространство, а в дългосрочен план може и да ви спести пари. Възползвайте се от възможността да бъдете част от движението за по-устойчиво бъдеще, като избирате мебели, създадени в синхрон с идеала за един по-добър свят. 

Обзавеждане на дома в скандинавски стил

В забързаното и напрегнато ежедневие днес все повече хора търсят спокойствие и простота в своя дом. Скандинавският стил предлага точно това – възможност да създадем пространство, което е едновременно красиво и практично, минималистично, но уютно.

прочети още

Цветове, които оживяват всяка стая в дома

Днес сме ви подготвили едно вълнуващо пътешествие из палитрата на цветовете, в което ще ви разкрием как различните нюанси могат да трансформират всяко кътче от нашия дом.

прочети още

5 идеи за функционална трапезария

Трапезарията е сърцето на всеки дом - мястото, където семейството и приятелите се събират, за да споделят вкусна храна и приятна компания. В тази статия ще разгледаме 5 идеи за дизайн на трапезария, които съчетават практичност, естетика и атмосфера.

прочети още

Топ 5 тренда в домашното осветление за 2024

През 2024 г. ще видим редица нови тенденции в домашното осветление, които комбинират функционалност, естетика и устойчивост. Продължавайте да четете, за да откриете 5-те тренда, които според нас ще доминират интериорния дизайн до края на настоящата година.

прочети още

Носталгия към миналото с винтидж обзавеждане на дома

Не е учудващо, че вследствие на носталгията и анемоята, които завладяват обществото ни, най-модерните течения в интериорния дизайн също все по-често използват препратки към отминали епохи.

прочети още

5 смели цветови комбинации за вашия хол 

Днес ще поговорим за максимализма от гледна точка на цветовите комбинации. Ако искате да превърнете своята дневна в изявление на вашата дързост, продължавайте да четете.

прочети още

Тенденции в цветовете в интериорния дизайн за 2024 г.

След дълъг период на смели и експресивни цветови решения, през настъпващата година ще станем свидетели на омекотяване на палитрата и възхитително съчетаване на акцентни цветове с по-спокойни тонове. Ако се вълнувате от най-новите тенденции в цветовите палитри на интериорния дизайн - продължавайте да четете.

прочети още

Красиви и практични мебели за обзавеждане на дома

Вашият дом не е просто място, където живеете, а отражение на вашата индивидуалност и вкус. От първата стъпка през прага, всеки елемент трябва да създава приветлива атмосфера и усещане за уют. Един от ключовите фактори за постигането на тази цел е изборът на подходящи мебели, които безпроблемно съчетават стил и удобство.

прочети още

Популярни интериорни дизайни за спалнята

Независимо дали ще правите цялостен ремонт, или само няколко бързи и лесни актуализации, популярните интериорни дизайни са идеалният начин да добавите малко стил и топлина. Когато става въпрос за създаване на уютна спалня, изборът на цветове, декор, детайли могат да бъдат използвани, за да направят стаята уникална и привлекателна.

прочети още

Всекидневна с кухня: съвети за създаване на хармоничен и функционален интериор

Да създадеш перфектния дом е мечта на мнозина. А когато дойде време за обзавеждането или обновяването му, могат да изникнат множество въпроси. Разбира се, ако трябва да се съобразявате с пространството и да преустройвате жилището си, може да имате нужда от няколко полезни съвета.

прочети още

Готова секция или модулна система – плюсове и минуси

Обзавеждането на всекидневната може да бъде затруднено от множеството налични възможности. За да се опрости процесът, трябва да се вземат предвид два популярни избора – готовите секции и модулни системи.

прочети още

Цветови тенденции за освежаване на интериора

Когато става въпрос за интериорен дизайн, цветовете са от ключово значение за създаването на топла и привлекателна атмосфера във всеки дом.

прочети още

Модерно и практично антре в дома

Първото впечатление е изключително важно. Ето защо трябва да положите и специални усилия за пространството, което ще приветства вашите посетители в дома ви.

прочети още

Тенденции в интериора за 2023

С навлизането в новата година е време да се замислите за това и кои интериорни тенденции ще бъдат популярни през 2023 година.

прочети още

5 идеи за коледни подаръци за дома

Коледа наближава и е време да започнем да мислим какво да подарим. Сезонът на коледните подаръци винаги е стресиращ. Стараем се да измислим подаръци, които са подходящи за човека, на когото искаме да ги подарим.

прочети още

Как да създадем коледен уют у дома?

Отново е Декември! Огледайте се и ще видите красивите светлинки и чудни декорации навсякъде около вас. Заслушайте се и ще чуете веселия звън на коледните звънчета и вълшебните коледни песни, които ни зареждат с настроение за празника.

прочети още

Как да изберете подходящата холна маса за вашия дом?

Често се случва точно холът да бъде любимото местенце у дома. Това е мястото, където отмаряме с книга в ръка или любим филм. Там, където прекарваме безброй часове с любимите си хора.

прочети още

Как да създадем удобен офис кът у дома?

В последните две години, работата от вкъщи се превърна в част от ежедневието на много от служителите в различни сектори. Преместването от офиса на дивана в хола е значителна промяна, която може да окаже негативно влияние върху продуктивността ви и представянето ви на работа. Един от сигурните начини да работите спокойно от вкъщи е да създадете удобен офис кът.

прочети още

Обзавеждане на всекидневната в крайбрежен стил

Искате да придадете на всекидневната си спокойна крайбрежна атмосфера с полъх на морски бриз? Не търсете повече от крайбрежния стил.

прочети още

Как да създадем уютно място за релакс у дома?

В забързания ни живот наличието на уютно кътче, където да се наслаждаваме на заслужена почивка, и което да наричаме свой дом, е от решаващо значение за цялостното ни благосъстояние.

прочети още

Обзавеждане на всекидневна в класически стил

Всекидневната е нещо повече от място, където можете да се отпуснете и да гледате телевизия или да четете книга. Това е място, където семействата се събират, сплотяват се и създават скъпи спомени.

прочети още

Как да създадем перфектната стая за тийнейджър?

Тийнейджърите са в уникален етап от живота, когато жадуват независимост и себеизразяване. Докато растат и съзряват, техните интереси, хобита и стилове се развиват бързо.

прочети още

Цветови тенденции за освежаване на интериора

Когато става въпрос за интериорен дизайн, цветовете са от ключово значение за създаването на топла и привлекателна атмосфера във всеки дом.

прочети още

Нощните шкафчета в спалнята - декоративен елемент или практична мебел

Спалнята е помещението в дома, в което прекарваме най-голяма част от своето време. Леглото е фокусната точка във всяка спалня, но вярваме, че има и още няколко елемента, които допълват цялостната визия, като едно от тях е именно нощното шкафче.

прочети още

Ценни съвети при обзавеждането на спалня

Домът е нашата крепост, а спалнята е неговото светилище. Тя е онова райско място, което в края на дългия ден ви осигурява местенце, където да избягате от всичко, намиращо се навън и да се насладите на пълна почивка.

прочети още

Как да постигнем минимализъм в интериора?

Минимализмът е многозначителен термин, който обхваща много области от нашето познание, което в историята е влизало в контакт с архитектурата, дизайна, литературата, киното, музиката и много други сфери на изкуството.

прочети още

5 свежи идеи за Вашия двор

Разполагате с дворно пространство, но все още не сте успели да му се насладите максимално? Има много различни варианти, за да направите пространството навън много приятно, уютно и подходящо за летните дни и вечери.

прочети още

Превърни терасата в любимо място за почивка

Топлите летни дни вече се усещат, а това е добра новина на всички притежатели на тераса. Независимо дали разполагате с просторна или пък много компактна тераса, бихте могли да я преобразите, така че да се превърне във вашето любимо място за почивка.

прочети още

Как да изберем подходящ диван за дома?

Покупката на нов диван за хола е дългосрочна инвестиция за комфорта на цялото семейство, както и за изграждане на уютна атмосфера у дома.

прочети още

5 идеи за обзавеждане на малък апартамент

Малкият апартамент трябва да бъде изключително добре обмислен, за да се оптимизира всеки квадратен метър. Когато сте на прага на нов дом, а той е с минималистичен размер, трябва следвате някои прости съвети, които ще ви помогнат да го превърнете в уютно и приятно място.

прочети още

Бохо стил в обзавеждането

Бохо стилът е една от горещите тенденции в интериора и определено има с какво да привлече вниманието. Той води началото от Франция през XIX в и по-конкретно е вдъхновен от начина на живот на парижките бохеми.

прочети още

Актуални тенденции и цветове в интериора за 2022 година

Новата година е време за промени. Ако една от целите, които сте си поставили за следващите 12 месеца е да обновите дома си и да го превърнете в едно още по-уютно кътче, в което цари стил и приятна атмосфера, то непременно трябва да се запознаете с актуалните тенденции и цветове в интериора през 2022.

прочети още

Как да направите дома си по-уютен за есента?

Септември вече е тук, а с него си отиват и последните летни дни. Време е да се приготвим за есента - сезона, в който дните стават по-къси, по-хладни и по-мрачни, а ние изваждаме грижовно прибраните топли дрехи, ароматни свещи и големите чаши за чай. Предстои да прекарваме все повече време вкъщи, затова сега е идеалният момент да преобразите дома си и да го подготвите за есенния сезон.

прочети още

Есенните тенденции в интериора през 2021

Есенният интериор през 2021-ва година е уютен, топъл, излъчващ хармония и най-важното: все по-близък до природата. Така най-правилно бихме могли да обобщим съвременните тенденции в интериора за есенния сезон тази година.

прочети още

Как да изберем подходяща трапезна маса?

Домът е нашата крепост, мястото за почивка, събиране с приятели, кулинарни изяви, споделяне на времето в прегръдката на любим човек и много други ценни моменти. Затова обзавеждането на дадено помещение и превръщането му в дом е важна задача за мнозина. И напълно разбираемо! Все пак, това е мястото, в което се прекарва изключително много време и е важно да се чувстваме максимално комфортно и удобно в него.

прочети още

Мултифункционални мебели за по-уютен и просторен дом

Домът е нашият естествен мини хабитат - мястото, където се чувстваме най-добре. Затова и уютът е водещ фактор при обзавеждането и декорирането на всяко жилище. Когато разполагате с малко пространство, се появявала проблемът как да го оползотворите максимално, така че да не ви липсва нищо, но и да не се чувствате притиснати от мебелите. Едно практично решение на този проблем са мултифункционалните мебели. Те не само спестяват пространство, но и ще направят атмосферата в дома ви по-приятна и уютна.

прочети още

Съвети за модерна трапезария през 2021

Да създадеш и обзаведеш жилището си по собствен вкус е едно най-личните изживявания и мечта на десетки. Не всяко жилище е дом, но може да бъде превърнато в такъв с малко старание, лично отношение и идеи.

прочети още

5 начина да освежите дома си през 2021 г.

Ако и вие сте си дали новогодишно обещание, че искате да освежите дома си и да го направите още по-уютен, в следващите редове сме подбрали за вас 5 начина как да го постигнете.

прочети още

Ценни съвети за почистването и поддръжката на мебелите

Чистите и добре поддържани мебели допринасят за комфорта и уюта на вашия дом, като създават приятна атмосфера. В последните десетилетия производителите на мебели инвестират все повече в иновативни материали, с желанието да предложат високо качество и разнообразие от модели.

прочети още

Тенденции в интериорния дизайн през 2021

Както добре знаете, интериорният дизайн също се диктува от актуалните тенденции. Те не само правят домът ви красив и модерен, но също така ви помагат да внесете повече уют, хармония и настроение в обзавеждането.

прочети още

Кадифена тапицерия - хитът на 2020

Кадифето е познат материал, който години наред намира заслужено място в интериорния дизайн. Неговата история е богата и ни връща повече от 7 века назад в Китай. Смята се, че именно това е родината на този деликатна и аристократична тъкан.

прочети още

Правилото на числото 3 в интериорния дизайн

Случвало ли ви се е да разглеждате всичките тези списания или дори случайни снимки в интернет, в които мебелите и декорациите създават просто перфектна комбинация? Случвало ли ви се е да опитате да направите нещо подобно и с интериора във вашия дом, но не успявате да постигнете същия резултат? Ако да, то вероятно си мислите, че интериорните дизайнери са родени с изключителен естетически усет.

прочети още

Как да съчетаем мебелите в хола?

Холът е едно от централните места във всеки дом. Това е стаята, където прекарвате голяма част от деня си и искате тя да ви носи приятно усещане за уют и спокойствие.

прочети още

Тъмно сиво, нежна прохлада..вятър в косите, но не на лодка...а авкъщи

Здравейте, мили приятели на мебели Напредък Интериорното решение, което ще ви представим днес, е може би лееееко продиктувано от нетърпението ни към наближаващото любимо лято. Морско синъо фотъойл , стена в цвят " моряшка тениска" хм... да добавим и малко узо за аромат .

прочети още

ТЪМНО ЗЕЛЕНО ..... РОЗОВО...ЗАЩО НЕ? ЛЮБИМ ТРЕНД ЗА 2019Г.

КОГАТО СМЕ ИЗПРАВЕНИ ПРЕД ИЗБОРА ЗА ЦВЯТ НА СТЕНА , ВСИЧКИ НИЕ ЧЕСТО ИЗБИРАМЕ " СИГУРНИТЕ- SAFE" ВАРИАНТИ : БЯЛО ИЛИ НЕУТРАЛЕН ЦВЯТ ОТ ПАЛИТРАТА...НЕНАТРАПЧИВИ, МАЛКО СКУЧНИ, НО ВСЕ ПАК БЕЗОПАСНИ....

прочети още